divendres, 29 de juliol del 2016

RELATS SALVATGES (2)

Thessalònica, 29 de juliol de 2016
 
Els relats,  millor curts,  inconnexes, potser  innocents i normals al principi, i a poc a poc  complicant-se la trama (al·legoria a la pel·lícula relatos salvajes).

800 són els euros que es gasten cada dia a mercat els d’EREC per comprar verdura fresca diària per a cada camp, 5 dies a la setmana, estem parlant de més de 300 famílies.

Si t’acostes al poder -que atrau, segur- et pots enlluernar, et pot abduir, pots sortir malparat o escaldat o una mica de tot, però el contacte segur que no és anodí.

Quina autoritat moral (per jutjar i decidir) podem tenir  quan venen en fila a buscar les verdures i tenen el carnet duplicat, no actualitzat, no en tenen o intenten passar dues vegades?... Visceralment ens surt la supèrbia, la prepotència i la nostra particular justícia.

Els fills són un principi de realitat que et situa i re-situa de cop: fan a estones de lleure d’educadors, comencen a  tenint alguna professió, parella potser, treballen, o marxen de casa i  aquests dies, a més, m’han cuidat i protegit. I pensant, potser, segurament el millor d’aquests dies ha estat compartir amb ells minut a minut, intensament, connectant: meravellós!
I contenta per la Joana, que ha pogut fer de sanitària en un moment crucial de la seva carrera professional!

Unes paraules d’homenatge als camps ja desnonats d’Eko-Station i Idomeni, personificades en la Jordina, la companya coneguda aquest dies: marxosa, decidida, llesta com la fam, amable, d’Olot... Varem parar a l’estació de servei i varem fer un silenci sobre la gespa despullada de tendes i persones d’Eko-Station, però plena de records i de tristor.
Vasilika: punt i apart, un altre camp, un altre món, herència dels dos anteriors, es nota (ja n’ha parlat el Xavier). Et xucla, t’absorbeix, també t’atabala i et fa un encanteri! Hi vaig notar cert desbordament emocional!
La Jordina hi va trobar un container amb una pintada que hi havia a Idomeni, el mateix, si, impactant!
Jo finalment em vaig trobar amb les dues infermeres, amb les que havíem de fer el primer equip del Clínic: moments intensos amb elles, un psicòleg, gent... em varen començar a explicar com estava de desanimada la gent, que havien trobat armes, que hi havia anat la Interpol, que hi havia tensions entre kurds i sirians, que hi havia voluntaris lliures des de feia molts dies i estaven molts cremats!

Avui s’ha posat en contacte amb mi l’organització Rowing Togheter per si volia venir aquí, a Grècia, a fer de metge, pel setembre, els hi he dit que ara estava aquí i que de moment demà tornava a casa. La psicòloga que col·labora amb ells, la Sara, també m’ha estat enviant WAs, intentant organitzar uns grups des de Barcelona per als voluntaris que tornen, algunes psicòlogues de l’Hospital també tenien interès en fer alguna cosa.

Per cert, ahir al migdia em van trucar de l’Hospital dient-me que si em volia quedar, que ja havien signat el conveni. També em van explicar que el “primer equip oficial” sortirà a mitjans d’agost, però que havien preguntat a París (la central de l’ONG) on i quina feina podia fer jo i que estaven pendents de resposta. Ja que la meva situació era excepcional (com la de les meves companyes infermeres); si volia em podia quedar pel meu compte, buscant un lloc on allotjar-me i que ja em dirien on podria treballar, tot això lligat a quan tots els papers estiguessin en ordre.
Sense comentaris.
A la tardor... farà menys calor.

I hi segueix havent i seguirà sent-hi tota una gran xarxa de persones i de relats encara per escriure’s però que ja es van teixint...

Sílvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada