dilluns, 2 d’octubre del 2017

ORGULLÓS DEL MEU PAÍS, PETIT PERÒ IMMENSAMENT GRAN

Barcelona, 1 d’octubre de 2017

Orgullós perquè, qui s’ha compromès aquests dies som tu i jo, la quiosquera i la mestra, la bombera i la metgessa, el músic i l’enginyera, l’impressor i l’informàtic, l’estudiant i l’aturada, la científica i l’escriptora... Com llegia a l’Empar Moliner l’altre dia: deu ser aquesta la definició de poble!
Orgullós dels meus polítics perquè, d’una vegada i confio que ja per sempre, han començat a tirar endavant amb allò que abans prometeren, sense por a les represàlies segures que la seva gosadia els comportarà.
Orgullós de la dignitat del meu país, que una vegada més, i portem més de tres-cents anys, s’aixeca de les cendres amb l’ànim de reconstruir-se de nou.
Orgullós per la constància dels grans, amb tants anys de lluita persistent, a cops també amb rauxa; i per la força dels més joves, que s’han llençat a darrera hora amb una força assenyada i desbordant.
Orgullós del meu país que és capaç de fer miracles a tothora: orgullós d’aixecar un castell; orgullós dels caps de centenars de caus que eduquen en valors i el lleure a milers de nens; orgullós de les festes majors assembleàries a barris i pobles; orgullós de cantar a cor que vols el cant de la senyera o els segadors al carrer; orgullós de cadascuna de les manifestacions de l’onze de setembre, però d’una manera especialment commovedora de la que va recórrer el país del Pertús a Alcanar; orgullós de les casserolades persistents; orgullós de la iaia enfrontant-se descaradament a un guàrdia civil que tindria l’edat del seu net que la doblava en alçada i en demència, expressió de la barbàrie descontrolada; però per damunt de tot orgullós del poble que ha estat capaç de organitzar un referèndum contra un poderosíssim estat.
Orgullós de la nostra contenció no violenta davant el Departament d’Economia, on, per damunt de tot, vam resistir la violència institucional, i ens vam resistir a nosaltres mateixos per a no treure la ràbia que allò ens provocava; aquell dia no vam ser ni sediciosos ni tumultuosos, sinó que vam ser exquisidament pacients i continguts.
Orgullós de sentir-nos un David petit contra un Goliat enormement fort, fatxenda i sord, que no té la més mínima vergonya de maltractar, sabedor de la seva fortalesa i de la seva rereguarda ben protegida; però desconeixedor fins a nivells incomprensibles que aquí hi ha moltíssims Davids, que a sobre estem units i organitzats, i que això probablement ens oferirà la victòria.
Orgullós de les “festes de tardor”, prèvies al referèndum, que hem organitzat el poble a les escoles que havien de ser seus electorals. Orgullós de Mishima, de Sinera, dels Castellers de Gràcia i de centenars de persones anònimes, que van mantenir-hi el caliu del compromís solidari amb el barri.
Orgullós dels mossos que, quan venien als col·legis amb el mandat de clausurar-los i no podien fer-ho davant l’oposició popular, implícitament ens donaven les pautes d’actuació per poder mantenir-los oberts.
Orgullós d’aixecar-nos ben d’horaben d’hora, i a les cinc del matí ja ser dues-centes persones a protegir el col·legi, i dins ser-ne cent més que s’hi havien passat tota la nit.
Orgullós dels bombers que, en moltes seus electorals i voluntàriament, es van posar a primera línia de resistència davant la policia per tal de ser ells els primers a rebre les garrotades.
Orgullós del meu poble, de mi mateix, perquè vam resistir la por davant la violència indiscriminada de les cargues policials; perquè vam poder veure els vídeos d’allò que passava al Ramon Llull, al Pau Claris o a Sant Julià de Ramis, i vam persistir en la voluntat impertèrrita d’esperar davant dels col·legis electorals a què a nosaltres ens fessin el mateix.
Orgullós de retrobar-me fent hores de cua per votar o d’espera resistent, a centenars de coneguts i saludats, i un munt més d’anònims, i amb tots ells sentir-me solidari de la mateixa manera.
Orgullós de sentir que sí, que els carrers del meu poble, del meu barri, mai, deixaran de ser nostres.

P.S.
Porto dies gestant aquesta entrada, perquè per damunt de tot volia que no fos escrita amb l’ànim excessivament encès, però ja toca fer-ho, no puc retardar-ho més, per dignitat.

Xavier