dissabte, 8 d’abril del 2017

LA MIREIA, LA MEVA COMPANYA I AMIGA, M’HA DONAT PERMÍS PER PENJAR AQUEST ESCRIT QUE HA FET…

L'escriptura ens ajuda a pair el que vivim durant el dia. Aquest matí tocava visitar amb l'equip habitual (Roula i Amir). No fa gaire que ens coneixem i la confiança va augmentant dins l'equip de salut mental. Sentim que formem part del projecte.
Es difícil descriure les visites.... gent de diferents països que han passat per circumstàncies molt complicades: violacions, tortures, fugides... Els problemes que tenen a Kos semblaria que no son tan importants, però també els estressen: manca de traductors, convivència difícil (ja que dins un mateix pis conviu gent de diferents religions i cultures), manca de medicació... Estem aprenent molt de la seva manera de visitar i sentim que aquest fet enriquirà la nostra feina diària a l'hospital: donen molta importància a mirar els pacients als ulls malgrat no parlar la mateixa llengua, intenten mantenir una expressió facial relaxada amb un somriure (si es possible) i utilitzant el sentit de l'humor. Els hi remarquen molt que tota la simptomatologia és normal tenint en compte el context. Ens hem ofert per fer relaxació a una pacient i sembla que ha agradat la idea. L'equip també parla de la medicació conjuntament. Poc a poc ens van permetent fer més tasques. 
La Dra. Roula ens assenyala que és vital que els pacients vinguin a les oficines perquè és una manera de donar importància al procés terapèutic. Nosaltres, de moment no anem a les cases com sí que fan les companyes del CABSE.

L'última visita ha sigut complicada perquè la pacient estava molt angoixada i ha precisat molta ventilació emocional. Cap problema, per això estem aquí, la visita s'ha allargat tot el que necessitava la pacient. Per cert, hem après que els refugiats es diuen P.o.C.  person of  concern; és molt important utilitzar un llenguatge no estigmatitzador. 
A la tarda havíem de continuar amb el workshop d'ahir amb l'equip, però tots hem acabat tard i ho hem deixat per diumenge.
Flexibilitat i cooperació.
La primera ajuda als refugiats ens diu que ens hem d'adaptar a les necessitats i problemes que expressen. És el que estem intentant fer amb el personal de WAHA.
Ja que la Sílvia i jo som inquietes, hem decidit aprofitar la tarda per parlar amb la coordinadora de l'equip. És una noia de Macedònia, l'Erlin, d'uns 28 anys. Aquests dies ens ha semblat estressada i notem certa tensió a l'equip. Ens ha explicat que està cansada perquè fa molt de temps que no té vacances i l'ambient dins d'aquests equips és complicat. De mica en mica es va relaxant i anem compartint experiències. Explica que el fet de què vingui gent diferent a l'equip refresca l'ambient i els va molt bé, ja que sorgeixen noves idees i dinàmiques. La seva experiència en el camp de la cooperació és important i ja ha estat a diferents països.
Decidim que col·laborarem en la sessió que farem a l'equip diumenge per enriquir més la sessió. Fem equip, fem xarxa.
Ara mateix tenim una barreja d'emocions. Al vespre ens hem trobat amb els tres Sirians de l'equip per acomiadar  la Roula, de qui hem après molt. Ha estat una vetllada bonica. Hem parlat de feina, de família, d'emocions...
L'Amir, el psicòleg, té bona part de la seva família encara a Síria,
El Samer, metge, vol anar a Holanda a acabar la seva especialitat mèdica (la guerra li va tallar pel mig) i la Roula no sap què serà d'ella a partir d'ara, ja que marxa a París. Potser torna a treballar per WAHA, però potser no... ha d'acabar de tramitar el seu títol. Malgrat tot, durant la vetllada, hi ha hagut somriures i bon humor. Notem molt la seva necessitat de parlar. 

I a la nit aprofitem per parlar amb la família i amb els amics. És molt important, com a personal treballant fora de casa, que mantinguem la nostra xarxa. De fet, tenim la gran sort d'haver format una petita xarxa entre nosaltres que s'ha reforçat al viure aquesta experiència.

Seguim treballant!

Mireia

GRÀCIES REINA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada