dilluns, 7 d’agost del 2017

POR PER LA VIOLÈNCIA EXPLÍCITA I LATENT
Copan, Honduras, 6 d’agost de 2017
Fa dies que estic elaborant mentalment aquesta entrada del blog; en vull parlar perquè és quelcom que em sobrepassa i em paralitza.
Fa trenta anys, a Guatemala hi havia una guerra civil oberta entre un govern dictatorial (sempre disfressat amb eleccions teòricament democràtiques tutelades pels USA), interrompudes per periòdics cops d’estat militars (encara més dirigits pels USA), i que situaven en el poder a sanguinaris militars. I contra aquesta realitat hi havia unes guerrilles amagades pels boscos i poblats, fonamentalment indígenes. Els que en saben parlen de 250.000 morts sobre una població d’aleshores de sis milions, el 90% per les armes de l’exèrcit, pel poder institucional, el 10% restant per l’oposició armada al ”estatus quo”, la guerrilla. Nosaltres hi vam ser al final d’aquest període. Amb aquells que en parlem avui i els expliquem la nostra història, ens diuen que van ser valents, o inconscients. Però nosaltres, aleshores, no vam tenir percepció de perillositat, en
cara que sí d’arbitrarietat per part de l’exèrcit, i exercida especialment contra els indígenes.
Però aquests dies, el sentiment de què tothom t’observa i de què en qualsevol moment et pot sortir algú amb un pistolot i et pot prendre tot, fins i tot la vida per poc que tu et resisteixi i a ell se li creuin els cables, jo el tinc d’una manera força continuada; la Sílvia creu que exagero, però jo la tinc, i me la confirmen la gent d’aquí. No a la Antigua, no quan et mous en certs àmbits molt turístics i per tan explícitament protegits; però sí i expressament quan intentes apartar-te d’aquests guetos d’exclusió per viure la vida real dels guatemalencs.
Abans d’ahir, per exemple, vam anar a Huehuetenango, i moure’s per la ciutat (100.000 habitants) fa basarda. En tornar cap a la Antigua, amb transport públic (dels rics, ni somiar-ho de fer-ho amb els populars), vam veure violència explícita en un poblat: tres homes lligats de mans i peus en una plaça d’un poble, i tota la població al seu voltant esperant, no vam saber ben bé el què, si linxar-los o si esperar la policia perquè els detinguessin, o bé els alliberessin a canvi de la corresponent extorsió. L’autobús ens va deixar en una gasolinera i allà ens va venir a buscar el hermano Manuel, i el primer que ens diu va ser “este lugar es muy peligroso”. Tothom ho sap i per això precisament ens van venir a buscar, en lloc de tornar nosaltres sols fins a la Antigua en el transport públic.
Els hermanos ens han parlat de les “mares”, i ahir, el guia que ens acompanya en el tour turístic que hem iniciat, ho repetia i entrava en detalls angoixants. Molts llocs de Mesoamèrica (ells prefereixen anomenar-ho així en lloc de Centreamèrica), especialment les ciutats, estan dominades, subjugades, per les mares, grups de violència organitzada que recapta extorsions a canvi de protecció (d’ells mateixos i de grups rivals) i imposa justícia a zones molt ben delimitades. Els habitants d’altres zones no s’hi atreveixen a entrar, encara menys ho haurien de fer els turistes. Les mares són grups de joves procedents de la marginació, dirigits per exmilitars o exguerrillers que no van saber reintegrar-se a la nova Guatemala de després dels acords de pau (Oslo 1996), i que des d’aleshores viuen d’això, de la delinqüència organitzada. Ens diuen que són realment perillosos perquè no tenen cap por a prendre la vida, tampoc a prendre-te-la, per a ells fa temps que en va perdre valor.
El guia també ens ha parlat de zones rurals controlades pel narcotràfic de drogues i persones, especialment a l’àrea propera a Honduras, amb destinació a Mèxic i d’aquí als USA. Vaig llegir en un diari que anualment passen per Guatemala 400.000 persones en direcció als USA; una bona part s’hi queden en el trajecte, desisteixen o els maten, per no tenir prou diners per acabar el viatge.
I en mig de tot això nosaltres, fent de gringos, amb més diners a la butxaca per dinar o comprar souvenirs dels que ells veuran en un trimestre sencer. Un escàndol que clama el cel i que deixa en òbvia la seva reacció: donar-te un cop i treure’t la motxilla, si tens sort.
És lògic que tingui por, oi?
Xavier

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada