diumenge, 13 d’agost del 2017

L’ABANS, L’ARA I EL DESPRÉS
Atlanta, USA, 11 d’agost de 2017
Estem a  Atlanta a l’aeroport esperant l’avió de tornada cap a Barcelona després de 18 dies intensos.
Feia dies que no escrivia, se’ns ha  anat acumulant la feina, les emocions, els records i les vivències.
Respecte al que vaig fer jo de servei aquí, va ser la primera setmana. Vàrem anar a una sessió d’Alcohòlics Anònims al vespre amb el Xavier i el Pere. Ell havia fet el contacte i ho havia concretat a proposta meva, Va ser interessantíssim, al menys per a mi; nosaltres hi anàvem de convidats i a mi em van fer parlar, i vagi improvisar un speak, això va ser el de menys. L’autèntic i valuós eren els testimonis, l’organització, el timmig, les persones que hi eren, i també la perspectiva des d’una altra cultura.
La segona setmana vaig fer un taller,  també proposat per mi i concretat pel Pere (ells en diuen “capacitación”) a una Comunitat Terapèutica (centro de rehabilitación). També vagi disfrutar molt. Vaig fer una primera part sobre la cura del cuidador i una altra sobre diferents aspectes de la dependència alcohòlica. Ells eren com uns dotze: psicòlegs, auxiliars d’infermeria i algun gestor. Es varen mostrar molt participatius i jo molt còmoda,  no us vull avorrir amb tecnicismes. Vàrem fer un molt bon treball d’equip i un bon grup terapèutic. Al final varen venir els interns, em varen fer preguntes i ens vam fer també fotos tots plegats. Jo xerrant, el Xavier passant les diapos i el Pere passant el micro, i tot això en mig d’una impotent tempesta de llamps, trons i aigua a dojo! Després vàrem visitar la instal·lació, també magnífica, i ens varen explicar una mica com treballaven, per cert, també “chapeau”. Una experiència excepcional per a mi.
Ah! I cap d’aquests serveis (trenta i escaig a tot Guatemala) està ni tan sols subvencionada en una petita part per l’Estat; acostumen a ser tots centres religiosos que funcionen amb diners de donacions i d’ordres religioses.
Aquests darrers dies hem fet un tour de quatre dies per la costa caribenya guatemalenca (poca en tenen) i per la selva, al nord del país. Mare meva quines meravelles! Quin país tan excepcional i tan divers en paisatge, costums , colors i  llengües, i quant que li falta per poder donar un servei turístic de qualitat: carreteres deficients, conducció temerària (molts accidents), inseguretat (delinqüència, narcotràfic, corrupció) i infraestructures hoteleres molt millorables.
La meitat del govern actual està empresonat o investigat (no sé si us sona). I és clar, en trenta anys hem vist canvis importants al país en l’educació, infraestructures... però  encara hi ha molta pobresa i misèria, sobre tot al món rural i indígena.
Com costen els finals! El del viatge, el de l’escrit, el de les diferents etapes de la vida, però cal acabar i fer-ho de la millor manera possible, arrodonint, resumint, concloent, traient el rerefons de la qüestió... A veure si en sabrem.
Hi ha hagut temps per a tot, hem pogut parar, reflexionar, riure, callar, compartir, improvisar, descansar, dormir (jo), compartir amb la comunitat de la Salle les pregàries, els menjars i estonetes diverses; ens ha acollit excel·lentment, obrint-nos la casa i el cor d’una manera natural que ens ha fet sentir molt còmodes.
Però sobre tot, hem connectat amb fa trenta anys, amb nosaltres aleshores i ara, amb tot el que ha passat entremig, i fer balanç; amb el CC4L (els nostres estimats amics), amb el Pere, amb Guatemala i Santa Maria Visitación, el nostre estimat poble amb el qual estarem agermanats per sempre.
En molts aspectes s’ha produït el fenomen del déjà vu que ja ens  va passar també a Grècia.
Estem feliços, descansats i desconnectats de tota la nostra quotidianitat habitual, però alhora plens de sensacions, sentiments i pensaments, tot molt viu i intens.
El darrer record per al Pere, el germà de la Salle que ens ha tornat a rebre i a acomiadar-nos amb els braços oberts. Ahir li vaig donar la condició del meu segon pare, me’l recorda tant en alguns aspectes (un exemple: les dos tenen una lletra pulcra i preciosa) i em genera una estimació semblant.
Vaja, tot plegat ha estat un privilegi i ens fa il·lusió compartir-ho!
Gràcies.
Sílvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada